Pieczone udka z kurczaka z cytryną

  • 3
  • 30 minut +1 godzina marynowania
Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • Pęczek natki pietruszki
  • Plasterki cytryny

  Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego RUSTICA
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki RUSTICA
  • ½ łyżeczka ostrej papryki RUSTICA
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Z podanych składników  przygotować marynatę. Kurczaka obtoczyć w marynacie i odłożyć na minimum godzinę.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  3. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć kurczaka z każdej strony po 4 minuty.
  4. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 minut.
  5. Upieczonego kurczaka udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.  

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek