Muffinki z fetą, szpinakiem i oliwkami

  • 8
  • 35 minut
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej Tablier Blanc
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki posiekanego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • dwie garście czarnych oliwek Rustica
  • 60 g sera feta Les Croises
  • sól i pieprz do smaku

  Dodatkowo:

  • świeży tymianek
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać szpinak i smażyć chwilę aż liście szpinaku stracą swoją objętość.
  2. W jednej misce wymieszać razem: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i oliwę.
  3. Ser feta pokruszyć, a oliwki przekroić na pół.
  4. Mokre składniki wlać do suchych i mieszać. Dodać ostudzony czosnek, pokruszony ser feta oraz oliwki. Doprawić solą i pierzem. Masę przelać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Upieczone muffinki udekorować świeżym tymiankiem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek