Mazurek z czekoladą i konfiturą z pomarańczy

Składniki:
  • Gotowy kruchy spód WM
  • konfitura pomarańczowa WM
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 200 g orzechów laskowych
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
  1. Gotowy spód przełożyć do tortownicy pozostawiając na bokach ok. 1 cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 15 minut w 200 stopniach.
  2. Upieczony spód odłożyć do wystudzenia.
  3. Orzechy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż orzechy się uprażą i skórka zacznie od nich odchodzić.
  4. Orzechy wyjąć, przestudzić i przełożyć do bawełnianej ściereczki. Ściereczkę skręcić do góry i energicznie i intensywnie pocierać. W ten sposób skórka z orzechów powinna odejść bez większego problemu.
  5. Masa czekoladowa: Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodać orzechy laskowe i wymieszać.
  6. Wystudzony spód posmarować cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć masę czekoladową i wyrównać. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek