Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 1 op. (380 g) gnocchi ziemniaczanych Turini Wiodącej Marki
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli Les Croises Wiodącej Marki
  • ok. 2/3 szkl. pulpy pomidorowej (np. z puszki lub domowy przecier)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO Village Wiodącej Marki
  • 1 łyżka octu balsamicznego Rustica Wiodącej Marki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki bazylii  suszonej Rustica Wiodącej Marki
  • szczypta suszonego chili (do smaku)
  • ok. ½ łyżeczki soli (lub do smaku)
  • szczypta pieprzu Rustica Wiodącej Marki (do smaku)
  • garść świeżych liści bazylii
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Przygotować jedno większe, lub dwa małe naczynia żaroodporne.
  2. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry lub porwać na kawałki.
  3. Przełożyć do miski pulpę pomidorową, dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, drobno utarte ząbki czosnku, suszoną bazylię i chili, oraz sól i pieprz – całość wymieszać.
  4. Gnocchi ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić z wody.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, rozłożyć ugotowane gnocchi, oraz świeże listki bazylii, a następnie rozlać pozostały sos. Delikatnie wymieszać. Na wierzchu rozłożyć plasterki mozzarelli.
  6. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min., aż ser się rozpuści i delikatnie nabierze koloru.
  7. Podawać gorące.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek