Gnocchi z krewetkami i szpinakiem

Składniki:
  • 2 łyżka masła LES CROISES
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 opakowane gnocchi TURINI
  • 400 g krewetek
  • 2 cytryny
  • 200 g szpinaku
  • ser Grano Padana LES CROISES
  • świeża bazylia
  • sól
Sposób przygotowania:
  1. Krewetki oczyścić, zostawiając ogonki.
  2. Na dużej głębokiej patelni podgrzać 1 łyżkę masła z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz włożyć krewetki, oprószyć solą i smażyć około 2 minut z każdej strony.
  3. Usmażone krewetki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dołożyć jedną łyżkę masła, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć około minuty, uważając by nie przypalić.
  4. Dodać bulion, śmietankę i gnocchi. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut, aż gnocchi będą miękkie. Dodać sok i skórkę z 1 cytryny.
  5. Następnie dodać szpinak i smażyć około minuty, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Dodać z powrotem krewetki na patelnię.
  6. Zdjąć z ognia, dodać świeże listki bazylii i posypać serem. Podawać z kawałkami cytryny.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek