Cassoulet z kaczki z pomarańczami

Składniki:
  • 6 udek kaczych
  • 150 g boczku w plastrach TRADILEGE
  • 200 g mini marchewek
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 puszka czerwonej fasoli NOTRE JARDIN
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chilli
  • 3 małe szalotki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego RUSTICA
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Mięso przyprawić obficie solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię ułożyć piersi kaczki skórą do dołu. Jeśli mamy mniejszą patelnię mięso można smażyć partiami. Smażyć około 10 minut z jednej strony, aż skóra się zarumieni i około 5 minut z drugiej.
  3. Obsmażone mięso odłożyć na talerz. Zlać tłuszcz z patelni.
  4. Na patelnię dorzucić drobno pokrojony boczek, a po chwili dodać plastry szalotki. Chwilę smażyć, a następnie dodać obrany i pokrojony w plastry imbir, oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
  5. Po kilku minutach na patelnię dodać marchewki, oraz plasterki selera naciowego. Gotować około 2 minut a następnie dodać bulion drobiowy oraz sos sojowy i zagotować.
  6. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
  7. Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i dodać do warzyw. Pomarańcze wyfiletować i również dodać do warzyw. Fasolę wypłukać z zalewy i dodać do warzyw, delikatnie wymieszać.
  8. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć mięso, przykryć i piec przez 2 godziny.
  9. Do dania można podać tuczone ziemniaki, ryż, lub kaszę.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek