Brzoskwinie w szynce parmeńskiej

  • 12
  • 60 minut
Składniki:
  • 3 brzoskwinie
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • 2 opakowania szynki parmeńskiej SAINT-AZAY
  • świeża bazylia
  • drewniane patyczki do szaszłyków

  Składniki na marynatę:

  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka octu jabłkowego RUSTICA
  • ½ szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli RUSTICA
  • 1 łyżeczka miodu NID D'ABEILLE

  Składniki na dressing:

  • 3 łyżki marynaty
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn z marynaty
  • sól, pieprz RUSTICA
Sposób przygotowania:

1.Brzoskwinie pokroić w łódeczki. Ułożyć w misce, dodać gałązki rozmarynu.

2. Przygotować marynatę:  Ocet wlać do garnuszka, dodać sól i miód. Podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia soli i miodu. Nie gotować! Dodać wodę. Marynatą zalać brzoskwinie z rozmarynem i odstawić na 30 minut.

3. Po tym czasie wyjąć rozmaryn i drobno posiekać, dodać 3 łyżki marynaty, rozdrobniony czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać Przyprawić solą i pieprzem.

4. Brzoskwinie wyjąć z marynaty i każdy kawałek owinąć w plasterek szynki parmeńskiej.

5. Na patyczki do szaszłyków nabić mozzarellę, listek bazylii a następnie brzoskwinię owiniętą w szynkę parmeńską. Polać dressingiem i od razu serwować.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek