Brownie z suszoną śliwką

Składniki:
  • 2 tabliczki (2x100g) gorzkiej czekolady 64% TABLETTE D’OR
  • 1 kostka (200g) masła (w temp. pokojowej)
  • 1 ½ szkl. cukru trzcinowego TEVA
  • 5 jaj WIODĄCA MARKA (w temp. pokojowej)
  • 6 łyżek + 1 łyżeczka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¾ szkl. (ok. 150g) suszonej śliwki TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st.C. Kwadratową foremkę 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno i boki masłem, i oprószyć lekko mąką.
  2. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miski. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić czekoladę na parze (miska nie powinna dotykać wody).
  3. Suszone śliwki pokroić na ćwiartki i oprószyć 1 łyżeczką mąki – wymieszać.
  4. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na puch. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a następnie ekstrakt waniliowy, ostudzoną czekoladę, oraz 6 łyżek mąki  przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać suszone śliwki.
  5. Masę przelać do foremki, wyrównać szpatułką. Piec w 160 st. C ok. 40 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien wyjść delikatnie wilgotny.
  6. Ostudzić na kratce. Można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek