Grillowany łosoś z warzywami, kaszą jaglaną i sosem tzatziki

Składniki:
  • 2 filety z łososia każdy ok. 150 g
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
  • garść natki pietruszki
  • 1 bakłażan
  • 1 mały pomidor
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ogórek zielony
  • garść rukoli
  Składniki na sos tzatziki:
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 szklanka jogurtu greckiego DELISSE
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść koperku
  • duża garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:
  1.  Sos tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce, zasypać solą (około 1/2 łyżeczki) i odstawić na 10-15 minut, aż ogórki puszczą wodę. Po tym czasie ogórki odcisnąć z wody. Dodać jogurt, posiekane zioła i przyprawy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem w jednej szklance wody, do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie kaszę przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą.
  3. Filety z łososia umyć i osuszyć. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  4. Rozgrzać patelnię grillową. Łososia grillować najpierw od strony skóry przez kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca. A następnie obrócić na drugą stronę i grillować aż ryba będzie upieczona, ale wciąż soczysta.
  5. Bakłażana pokroić w plasterki, oprószyć solą, polać delikatnie oliwą i grillować z obu stron. Pomidora przekroić na pół, oprószyć solą, skropić oliwą i również grillować.
  6. W misce ułożyć rukolę, kaszę jaglaną, grillowaną rybę oraz grillowane warzywa, rzodkiewki i ogórki. Polać sosem tzatziki.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek