Pierogi z ricottą i szpinakiem

Składniki: Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody
  • 20 g masła LES CROSIES
  • szczypta soli
  Składniki na farsz:
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonego szpinaku NOTRE JARDIN
  • 200 g sera ricotta LES CROISES
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  Do podania:
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 2 szalotki
  • szczypiorek
  • orzeszki piniowe TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się.
  2. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut.

 

Farsz:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Posiekać szalotki i czosnek. Na patelni podsmażyć szalotki, kiedy się zarumienią zdjąć połowę na talerzyk. To będzie szalotka do podania. Do szalotek na patelni dodać czosnek i smażyć jeszcze  pół minuty. Zdjąć czosnek i szalotkę na talerzyk. Na patelnię wrzucić szpinak i podsmażyć go chwilę. Szpinak przełożyć do durszlaka i  porządnie odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera przełożyć ricottę, podsmażone szalotki i czosnek, sok z cytryny i skórkę, oraz przyprawy. Rozdrobnić. Dodać odsączony szpinak i chwilę wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
  2. Oderwać kawałek ciasta. Rozwałkować cienko. Z ciasta wykrawać kółka. Na każde kółko nakładać porcję farszu i zlepiać. Postąpić tak z pozostałym ciastem i farszem.
  3. Pierogi gotować partiami  w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
  4. Podawać z podsmażoną szalotką, prażonymi orzechami piniowymi i świeżym szczypiorkiem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek