Salsa z krewetek

Składniki: Krewetki:
  • 400 g krewetek PECHE OCEAN
  • 1 łyżka masła LES CROISES
  • 1 łyżka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • Sól RUSTICA
  • Pieprz RUSTICA
  •  2 łyżki soku z cytryny
  Salsa:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula czerwona
  • pół papryczki chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  Dressing:
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego JAFADEN
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego RUSTICA
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  Do podania:
  • Chipsy tortilla TABLES DU MONDE
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić oczyszczone krewetki. Smażyć około 2 minut z jednej strony i 1 minuty z drugiej strony. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni i ostudzić. Ostudzone krewetki pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Ogórka przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki i również pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a chilli na cienkie plasterki. Posiekać kolendre. Składniki przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone wcześniej krewetki, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę awokado i delikatnie wymieszać.
  3. Przygotować dressing: Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do szklanki, dodać pozostałe składniki dressingu i dokładnie wymieszać.
  4. Połączyć dressing z salsą. Na dnie miski w której będziemy serwować salsę umieścić pestki z awokado, przykryć salsą. Dzięki temu awokado dłużej pozostanie ładnie zielone.
  5. Podawać z chipsami tortilla.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek