Zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Składniki:
  • 2 opakowania mrożonego kalafiora NOTRE JARDIN
  • 1 puszka ciecierzycy NOTRE JARDIN
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki papryki słodkiej mielonej RUSTICA
  • 4 małe ziemniaki
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Do podania:
  • płatki chilli
  • pestki dyni TABLIER BLANC
  • listki tymianku
  • śmietanka
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć. Kalafior rozmrozić i podzielić na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać. Ciecierzycę, kalafior i czosnek przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oliwy, paprykę, kumin i sól. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut (w połowie pieczenia wymieszać).Wyjąć z piekarnika i odłożyć
  3. W garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić pieprzem i smażyć około 2 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodać bulion warzywny i zagotować. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać 3/4 porcji pieczonych warzyw. Resztę zostawić do dekoracji.
  5. Zdjąć z ognia. Za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić warzywa na gęsty mus. Dodać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Porcję zupy nałożyć do miseczek. Udekorować pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, oraz listkami tymianku, pestkami dyni, oraz płatkami chilli. Można dodatkowo dodać łyżkę śmietany na porcję.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek