Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej z groszkiem w sosie pesto

Składniki:
  • ok. 350 g filetów z kurczaka
  • sól i czarny pieprz Wiodąca Marka
  • 1 łyżka mąki Wiodąca Marka
  • 85 g szynki parmeńskiej Wiodąca Marka
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Wiodąca Marka
  • 4 łyżki zielonego pesto Wiodąca Marka
  • 100 ml śmietany 30% lub 18% płynnej do sosów
  • bazylia świeża
Sposób przygotowania:
  1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna i kostki, każdą pierś przekroić w połowie na 2 części, grubszą część dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Lekko oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona) i pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej.
  2. Groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą. Wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty, licząc od zagotowania się wody, do miękkości. Odcedzić.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka w szynce. Smażyć przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać.
  4. Dodać groszek i po zagotowaniu odstawić z ognia. Posypać listkami bazylii i podawać na ugotowanym makaronie lub z młodymi ziemniakami.
  5. Można podawać z makaronem (szerokie wstążki) lub młodymi ziemniakami.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek