Pilaf z jagnięciną, dynią i morelami

Składniki:
  • 1 saszetka (100g) ryżu basmati Comptoir du Grain Wiodącej Marki
  • 200g mielonego mięsa jagnięcego
  • mały kawałek dyni (ok. 200g)
  • ¼  szkl. suszonych moreli Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • ¼ szkl. rodzynek Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • 1 cebula (mała)
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • ½ łyżeczki utartych ziaren kolendry
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego Nid d’Abelle Wiodącej Marki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Rustica Wiodącej Marki
  • 1 kostka bulionu warzywnego Wiodącej Marki
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz Wiodącej Marki (do smaku)
  • sok z ½ limonki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
  1. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć miąższ na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Morele pokroić w paseczki.
  3. Ryż basmati przesypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do ocieknięcia.
  4. Kostkę bulionową rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku.
  5. Jogurt przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim mielone mięso (aż całkowicie się zetnie ok. 3-4 min.). W trakcie smażenia dodać kumin i utarte ziarna kolendry, a pod koniec smażenia wmieszać łyżkę miodu.
  7. Przełożyć mięso do miski i odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju – wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić (ok. 2 min.), po czym dodać czosnek, a po chwili ryż i krótko przesmażyć.
  8. Zalać 1 szkl. (250 ml) bulionu, przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu ok. 5 min.
  9. Wmieszać rodzynki i pokrojone morele, i dalej gotować, aż do momentu, gdy ryż stanie się miękki, a płyn całkowicie zostanie wchłonięty (ok. 5 min.). W razie potrzeby podlewać pozostałym bulionem. Na koniec (ok. 2 min. przed końcem) dodać startą dynię. Wcisnąć sok z ½ limonki, oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać natkę pietruszki.
  10. Podawać ciepłe z dodatkiem jogurtu.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek