Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola

Składniki:
  • 1 200 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 średnie cebule
  • 200 g plastrów boczku TRADILEGE
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 g sera gorgonzola LES CROISES
  • 50 g sera Grana Padano LES CROISES
  • świeży tymianek
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w ósemki. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wymieszać razem ziemniaki, cebulę i boczek i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wymieszać z bulionem i zalać ziemniaki. Wierzch posypać listkami tymianku.
  2. Piec ok 1-1,5 godziny, do momentu aż ziemniaki będą miękkie Na ostatnie 10 minut pieczenia na danie ułożyć kawałki sera gorgonzola i posypać serem Grana Padano.
  3. Podawać z porcją sałatki.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek