Tarta z porem i gorgonzolą

Składniki: Kruchy spód:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego do tarty TABLIER BLANC

Nadzienie:

  • 2 pory
  • 2 łyżki masła
  • 150 g sera Gorgonzola LES CROISES
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 jajka WIODĄCA MARKA
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    Płatem kruchego ciasta wyłożyć nasmarowany masłem spód formy na tartę o średnicy ok.23 cm i dokładnie docisnąć do dna i boków. Nakłute widelcem ciasto piec około 15 minut, aż będzie złociste. Wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie tarty. Białą część pora posiekać i dusić na rozgrzanym na patelni maśle, aż będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować miód i ułożyć na nim pory oraz pokruszony ser Gorgonzola. Śmietankę wymieszać z rozkłóconymi jajkami i wylać na tartę. Piec ok. 25 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna zetnie się. Przed podaniem posypać ulubionymi ziołami.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek