Gulasz z jagnięciny po marokańsku

Składniki:
  • 800 g jagnięciny na gulasz
  • sól
  • pieprz RUSTICA
  • 1/4 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 6 daktyli TABLIER BLANC
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego JAFADEN
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju kokosowego BIO VILLAGE
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
  Dodatkowo:
  • Kuskus COMPTOIR DU GRAIN
Sposób przygotowania:
  1. Mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i cynamonie.
  2. Marchewki, seler i cebulę pokroić. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i obsmażyć mięso z każdej strony do zarumienienia.
  4. Dodać cebulę i smażyć aż cebula się zarumieni.
  5. Dodać czosnek, imbir, drobno posiekany rozmaryn i smażyć około 3 minut, uważając żeby nie przypalić czosnku.
  6. Następnie wlać ocet jabłkowy, bulion, sok pomarańczowy, dodać drobno posiekane daktyle, marchewkę i seler naciowy i zagotować.
  7. Zmniejszyć ogień przykryć patelnię pokrywką i gotować przez około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Na koniec gulasz posypać drobno posiekaną natką pietruszki, lub kolendrą. Podawać z kuskusem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek