Bądź fit: najzdrowsze koktajle owocowe i warzywne

Wraz z nadejściem wiosny wiele osób postanawia radykalnie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Najczęściej robimy to w nadziei na uzyskanie „wakacyjnej sylwetki”, a nierzadko też po prostu po to, by poczuć się lżej po długiej zimie. Co najczęściej zmieniamy? Zazwyczaj decydujemy się wyrzucić z jadłospisu dania typu fast food, słodycze i chipsy, zastępując je warzywami i owocami. To bardzo mądra decyzja! Warzywa i owoce pełne witamin oraz minerałów warto dostarczać organizmowi w różnej postaci. Pysznym, prostym i szybkim rozwiązaniem są koktajle warzywne i owocowe. Podsuwamy kilka smakowitych pomysłów na te bomby witaminowe!

Jak zrobić koktajl?

To bardzo proste. Do przyrządzania koktajli z warzyw i owoców potrzebny jest dobry blender kielichowy. Ważne, by miał dość dużą moc i system kilku noży nierdzewnych, które poradzą sobie także z twardszymi składnikami (jak np. orzechy). Przy zakupie takiego blendera warto zwrócić uwagę na pojemność jego kielicha – im większy, tym lepszy, szczególnie jeśli planujesz wypróbować dietę koktajlową. Wówczas będzie Ci potrzebna pokaźniejsza ilość koktajlu, aby pić go przez cały dzień.

Gdy masz już sprzęt, zadbaj o najwyższej jakości składniki. Zdrowe koktajle dobrze przyrządzać z warzyw i owoców jak najbardziej naturalnych i ekologicznych. Kupuj więc owoce i warzywa z zaufanych źródeł oraz pamiętaj, by zawsze dokładnie umyć je, zanim przystąpisz do robienia koktajlu.

Przepisy na koktajle

Koktajl buraczany: Do blendera włóż dwa pokrojone w ćwiartki buraki ćwikłowe, mały seler, pięć łyżek świeżej natki pietruszki (jeśli nie masz świeżej, możesz wykorzystać mrożoną) oraz przyprawy: szczyptę soli, szczyptę pieprzu i łyżeczkę tartego chrzanu. Miksuj do uzyskania płynnej konsystencji i rozcieńcz wodą. To koktajl odżywczy i wzmacniający o wysokiej zawartości błonnika, który pobudza pracę jelit.

Koktajl buraczano-jagodowy: To inna, znacznie słodsza wersja napoju z buraka. Obierz pięć małych buraków i zmiksuj je ze szklanką czarnych jagód, połową szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, dwiema łyżkami jogurtu i łyżką zmielonego siemienia lnianego. Jeśli chcesz podkreślić orzeźwiający charakter koktajlu, dodaj kilka kostek lodu. Taki koktajl owocowy na bazie buraczanej to świetna opcja śniadaniowa dla zabieganych.

Koktajl z marchwi i pomarańczy: Obierz pomarańczę i podziel ją na cząstki, dodaj pokrojone w słupki trzy marchewki i zmiksuj razem z łyżką miodu oraz dwoma łyżkami mielonego siemienia lnianego. Taki koktajl dodaje energii z rana i znacznie wzmacnia odporność organizmu na drobne infekcje.

Koktajl selerowo-jabłkowy: Trzy łodygi selera naciowego pokrój w mniejsze cząstki. Obierz i oczyść z gniazd nasiennych dwa jabłka. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wszystko zmiksuj na płynny koktajl. W razie potrzeby rozcieńcz wodą. Mieszanka jabłka i selera świetnie sprawdza się na diecie, zmniejszając łaknienie i przyspieszając przemianę materii.

Koktajl bananowo-ananasowy: Zmiksuj pół szklanki mleka, pół szklanki pokrojonego w kostkę ananasa, łyżkę miodu i jednego dojrzałego banana. Możesz też dodać dwie-trzy kostki lodu. To idealny koktajl na śniadanie – zawarty w bananie tryptofan wprawi Cię w dobry nastrój, a miód doda energii na cały dzień.

Domowe koktajle warzywne i owocowe to naprawdę dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo i naturalnie, a nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie wymyślnych posiłków. Daj im szansę – z pewnością się nie zawiedziesz! Smacznego!

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek