Sezon na grzyby – jak je suszyć i marynować?

Ciepła i wilgotna jesień sprawia, że sezon na grzyby jest coraz dłuższy. To powód do radości, ponieważ większość z nas je uwielbia. Te leśne przysmaki zajmują zaszczytne miejsce w kuchni polskiej od wieków, będąc składnikami wielu tradycyjnych potraw. Jak suszyć i marynować grzyby, by cieszyć się nimi przez całą zimę?

Świeże grzyby są prawdziwym rarytasem. Jajecznica z kurkami, kanie smażone na masełku czy świeżutkie rydze prosto z patelni to prawdziwe hity jesiennej kuchni. Suszone grzyby dodawane są do wielu dań przez cały rok. Lądują w bigosie, w sosach, w pierogach i zupach, nadając im fantastyczny smak i aromat. Grzyby też chętnie marynujemy, bo smakują wyśmienicie przede wszystkim jako dodatek do mięsa. Zanim jednak zrobimy z nich cokolwiek, trzeba je dokładnie oczyścić. Jeśli zamierzamy suszyć grzyby, to warto wiedzieć, że nie powinniśmy ich myć, a tym bardziej moczyć
w wodzie. Trzeba je dokładnie oczyścić za pomocą małego nożyka, szczoteczki lub pędzelka, a potem dokładnie sprawdzić, czy nie są robaczywe, dlatego po dokładnym oczyszczeniu każdego grzyba kroimy w większe plastry.

 

Jak suszyć grzyby?

O walorach smakowych suszonych grzybów nie trzeba długo się rozwodzić, bo znane są doskonale. Do potraw dodaje się zarówno suszone grzyby w całości, jak i zblendowane na proszek, którym można posypać niemal każde warzywne purée, upieczone mięso czy podaną na talerzu zupę. Niektórzy dodają grzybowy proszek nawet do deserów, przygotowując niezwykłe grzybowo-czekoladowe pyszności.

Grzyby można suszyć w różny sposób. Jedni suszą je na słońcu, inni w piekarniku lub specjalnej suszarce do grzybów. Tradycyjna metoda, stosowana jeszcze przez nasze babcie, polega na tym, że oczyszczone grzyby kroi się w dość spore kawałki, nawleka na nitki, które rozwiesza się gdzieś przy oknie lub w okolicach źródła ciepła. Tak suszone grzyby niestety często stają się siedliskiem małych muszek, a gdy to się stanie, to nadają się tylko do wyrzucenia. Znacznie lepiej ułożyć je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 50–60 stopni Celsjusza, pozostawiając otwarte drzwiczki. Co jakiś czas grzyby trzeba przewrócić, by woda odparowywała
z nich równomiernie. Bardzo dobrym i chyba najprostszym sposobem jest suszenie grzybów w elektrycznej suszarce. Oczyszczone grzyby wkłada się do niej, a potem trzeba tylko włączyć urządzenie i zaczekać.

Gdy wyschną, najlepiej przechowywać je w płóciennych lub lnianych woreczkach, w suchym, zaciemnionym miejscu. Można też włożyć je do szklanych słoików, w których mogą leżeć nawet kilka lat.

 

Jak marynować grzyby?

O ile do suszenia wybieramy większe egzemplarze, to do marynowania najbardziej nadają się maleńkie grzybki. Podstawą jest oczywiście ich dokładne oczyszczenie i unikanie ich moczenia. Jeśli są mocno zabrudzone, to najlepiej przetrzeć je wilgotną szmatką. Małe grzyby marynujemy w całości, większe lepiej pokroić na przykład w ćwiartki. Tak przygotowane grzyby podgotowujemy, zalewając je wodą z solą i odrobiną octu. W międzyczasie robimy marynatę. W tym celu miesza się wodę z octem w proporcji: 3 części wody i 1 część octu. Do tego dodajemy sól, cukier do smaku oraz cebulę pokrojoną w piórka. Marynata powinna gotować się około 5 minut.

Na koniec wyparzone słoiki wypełniamy grzybami, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz
w ziarenkach. Następnie wlewamy marynatę tak, by przykryła całą zawartość i szczelnie zamykamy słoiki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek