Parowar – dlaczego warto go używać?

Wybierając pomiędzy tradycyjnie smażonym mięsem i gotowanymi w wodzie warzywami,  a posiłkiem przygotowywanym na parze, wiele osób wybierze pierwszą opcję. Jednak to dania przyrządzone na parze są zdecydowanie zdrowsze i to właśnie dlatego parowar powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni.

Przygotowywanie zdrowych posiłków to już nie tylko kulinarna moda. Coraz chętniej dbamy o swoją dobrą kondycję, wiedząc że to właściwa droga do zachowania zdrowia na długie lata. Niewłaściwe smażenie, pieczenie i gotowanie potraw sprawia, że produkty spożywcze tracą cenne substancje odżywcze lub nawet stają się niezdrowe. Powinniśmy zatem radykalnie lub chociaż stopniowo przechodzić na zdrowsze metody przyrządzania potraw. Jedną z nich jest właśnie gotowanie na parze. Wbrew powszechnej opinii, że tak przygotowywane dania są mdłe i niesmaczne, polecamy spróbować dań z parowaru. Wystarczy kilka chwil, by nauczyć się gotować w nowy, zdrowszy sposób i pokochać parowar.

 

Gotowanie na parze – zalety

Zmieniając sposób gotowania, bardzo wiele zyskujesz. Organizm szybko odczuwa zmianę na lepsze. Poprawia się jego kondycja i ogólne samopoczucie, a wszystko dlatego, że przygotowane na parze potrawy są lekkostrawne. Ich przyrządzanie nie wymaga tłuszczu, dlatego dania stają się niskokaloryczne, co ma ogromne znaczenie dla utrzymania prawidłowej wagi organizmu lub utraty nadprogramowych kilogramów masy ciała.

Wraz z obniżeniem zawartości kalorycznej potraw zwiększa się dawka witamin i składników mineralnych dostarczanych do organizmu. Dzieje się tak dlatego, że mięso, ryby czy warzywa przyrządzane na parze nie tracą cennych mikroelementów, które posiadają naturalnie.

Gotowanie na parze to także ograniczenie ilości spożywanej soli, która nie jest korzystna dla organizmu człowieka. Powszechnie bowiem wiadomo, że sól jedzona w nadmiarze przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie i potrafi znacząco zwiększyć ciśnienie krwi, co może prowadzić do groźnych incydentów zdrowotnych. Gotując na parze, należy używać więcej zdrowych ziół, a potrawy soli się dopiero po ich przygotowaniu.

 

Parowar i inne sprzęty do gotowania na parze

Parowar to wygodne i zdrowe gotowania na parze, co jest oczywistą zaletą tego urządzenia. Warto też wspomnieć , że przygotowywanie obiadu w parowarze to ogromna oszczędność czasu. W urządzeniu gotuje się na kilku poziomach, więc jednocześnie można przyrządzać kilka składników dania jak mięso, ryż czy warzywa. Gotując w parowarze, niczego nie da się przypalić ani nic nie wykipi. Nie ma też problemu z utrzymaniem urządzenia w czystości, bo na ogół wszystkie elementy można umyć w zmywarce.

Do gotowania na parze można także używać garnków, w których znajdują się specjalne wkładki. Do garnka nalewa się wody, a na wkładce znajdującej się powyżej jej powierzchni umieszcza się składniki dania. Można też kupić same wkładki i umieszczać je w już posiadanych garnkach lub w wokach.

 

Gotowanie na parze – podstawowe zasady, o których warto pamiętać

Produkty gotowane na parze nie mogą stykać się z wodą, bo wówczas cała idea takiego przyrządzania potraw straciłaby sens. Umieszczając produkty w parowarze, na najniższym poziomie należy położyć mięso, wyżej powinny znajdować się kasze, ryż czy ziemniaki, a najwyżej warzywa. Żadnych produktów nie należy solić przed ugotowaniem. Wszystkie elementy dania soli się dopiero na talerzu. Mięso warto wcześniej zamarynować, a warzywa przyprawić aromatycznymi ziołami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek