Sezon na szparagi czas start

Szparagi zniewalają swoim smakiem, a potrawy z nimi w roli głównej często zyskują miano ekskluzywnych. Grupa wielbicieli tych warzyw powiększa się co roku i to nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na ich niesamowite właściwości, bo są one ogromnym wsparciem dla zdrowia.

Sprawdź, dlaczego warto jeść szparagi

Oprócz niesamowitych walorów smakowych i zdrowotnych szparagi są idealnym składnikiem diet odchudzających. W 100 g szparagów znajdują się tylko 22 kcal. Dietetycy chętnie umieszczają je w opracowywanych przez siebie planach żywieniowych dla osób walczących z nadwagą, bo warzywo to sprawia, że takie diety są smaczne i chętniej akceptowane. Oprócz niskiej kaloryczności szparagi wyróżniają się także dużą zawartością błonnika, który jak wiadomo usprawnia proces przemiany materii, co również sprzyja walce z nadmiarem masy ciała.

Szparagowy zawrót głowy

Uprawia się trzy rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe. Na rodzimych ryneczkach i bazarach dostępne są te białe i zielone. Fioletowe szparagi, ponoć najsmaczniejsze, są bardzo trudne w uprawie, więc niewielu rolników się na nie decyduje. Ten rodzaj szparagów jest popularniejszy we Francji i Hiszpanii, bo tamtejszy klimat jest dla nich bardzo korzystny.

Białe szparagi są grube i dość mięsiste, często twardsze i bardziej łykowate niż ich zieloni kuzyni. Zielone szparagi są cieńsze, delikatniejsze i smakują doskonale, nawet gdy są tylko usmażone na maśle.

Kupując szparagi, należy zwrócić uwagę na ich główki, które powinny być jędrne i zamknięte. Jest to oznaka ich najwyższej jakości. Skórka musi być gładka, a łodyga elastyczna. Jeśli szparagi są wiotkie, a główki mocno rozchylone, to znak, że już utraciły one swoją świeżość.

Szparagi – czyli skarbnica witamin i składników mineralnych

Szparagi zawierają bardzo duże ilości kwasu foliowego, który jest niezwykle cenny szczególnie dla kobiet planujących ciążę. Kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu, spowalnia procesy starzeniowe i wspiera regenerację uszkodzonych komórek. Z kolei duża zawartość witamin C, E oraz beta-karotenu sprawia, że jedząc szparagi, poprawia się stan skóry, włosów i paznokci. Szparagi zawierają także glutation, który efektywnie wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga organizm w autooczyszczaniu się z toksyn, zapobiega rozwojowi procesów nowotworowych oraz przeciwdziała formowaniu się choroby Alzheimera.

Spora ilość błonnika i inuliny wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Nie można pominąć też wapnia, fosforu i potasu, pierwiastków znajdujących się także w szparagach. To dzięki nim łatwiej utrzymać kości i zęby w odpowiedniej kondycji oraz prawidłową pracę układu krążenia.

Jak gotować szparagi?

Szparagi należy umyć i obrać obieraczką, usuwając twarde włókna, ale pomijając ich główki. Należy też odciąć około 2 cm z podstawy każdego szparaga, bo ta końcówka jest zwykle bardzo twarda. Tak przygotowane warzywa wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny cukru. Szparagi warto gotować w specjalnych garnkach, które mają małą średnicę, ale są bardzo wysokie. Chodzi o to, by szparagi „stały na baczność”, a ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Zielone szparagi gotuje się około 8 minut, a białe nieco dłużej, od 10 do nawet 15 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek