Karnawałowy tapas bar

Karnawałowa domówka wymaga specjalnej oprawy, a może nią być dobre jedzenie. Przekąski w stylu tapas z pewnością zachwycą gości, bo są nie tylko fantastycznym wspomnieniem letnich dni spędzonych w śródziemnomorskiej scenerii. Te hiszpańskie przysmaki nie przypominają tradycyjnych polskich potraw, serwowanych na imprezach, więc będą miłą, kulinarną odmianą. Czas zapomnieć choć na jeden wieczór o klasycznej sałatce jarzynowej, o jajku w majonezie i uraczyć gości innymi, bardzo ciekawymi smakami.

Morcilla, czyli hiszpańska kaszanka

Niedoceniana w polskich restauracjach, a tak lubiana przez wielu, w Hiszpanii swojska kaszanka jest znacznie bardziej popularna, szczególnie we wszelkich barach, w których serwuje się tapas. Dania i przekąski z hiszpańską morcillą podawane są nawet w ekskluzywnych restauracjach posiadających gwiazdki Michelin.

Karnawałowa przekąska na bazie kaszanki z pewnością zniknie z półmiska jako pierwsza. Jak ją przyrządzić? Wystarczy pokroić kaszankę w centymetrowe plastry i delikatnie obsmażyć. Następnie krążki rozkłada się na półmisku, a na nich umieszcza się kawałki koziego sera. Na wierzchu musi znaleźć się karmelizowana, czerwona cebula. Ta prosta przekąska smakuje wprost niebiańsko.

Szynka serrano w śródziemnomorskim wydaniu

Już jakiś czas temu Polacy pokochali długodojrzewające wędliny. Najbardziej znana jest szynka parmeńska, ale szynka serrano urzeka jeszcze bardziej. Być może dzieje się to za sprawą dwóch połączonych w niej, zupełnie przeciwstawnych, smaków. Szynka ta jest jednocześnie słodka i słona, co gwarantuje kubkom smakowym pełne szaleństwo. Jeśli poda się tę wędlinę wraz z kawałkami melona, to w zasadzie trudno stwierdzić, czy z półmisków szybciej zniknie morcilla czy szynka serrano.

Krewetki serwowane inaczej

W naszym kraju nieczęsto spotyka się krewetki podawane w towarzystwie pieczarek. To dość nieznane u nas połączenie, które warto wprowadzić nie tylko do karnawałowego menu. Do przyrządzenia przekąski potrzebne są większe krewetki, pieczarki, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, odrobina oleju rzepakowego i troszkę soli. Kapelusze pieczarek delikatnie obsmaża się na tłuszczu z dodatkiem czosnku. Potem należy je zdjąć z patelni i położyć na talerzu, a na patelnię wrzuca się krewetki. Smaży się je krótko na tłuszczu, który pozostał po pieczarkach. Gdy tylko zaczną się rumienić, trzeba je zdjąć z patelni. Pieczarki i krewetki nabija się na przemian na wykałaczki i posypuje natką pietruszki. Takie przekąski świetnie smakują i na ciepło, i na zimno, najlepiej w towarzystwie białego wytrawnego lub półwytrawnego wina.

Bez tortilli nie ma tapas baru

Kultowym elementem menu w tapas barach jest oczywiście cudowna, hiszpańska, ziemniaczana tortilla. Hiszpanie jedzą tortillę na śniadanie, jako dodatek do kanapek, albo na kolację, a wówczas do jej wykonania używa się nie tylko ziemniaków, jajek i cebuli. Do przygotowania bardziej wykwintnej wersji dania najczęściej wykorzystuje się ryby i zielony groszek.

Przygotowanie dania jest nieco podobne do przygotowania omletu, z tym że należy zacząć od obsmażenia ziemniaków. Surowe warzywa, pokrojone w solidną kostkę, smaży się na oleju aż do momentu, gdy staną się prawie gotowe do jedzenia. Wówczas dorzuca się do nich cebulę, a gdy ta się zeszkli, całość zdejmuje się z patelni i studzi. Potem wybite do miski jaja należy roztrzepać widelcem, dodając do nich odrobinę soli. Do nich wrzuca się usmażone ziemniaki z cebulą i całość umieszcza się na patelni z rozgrzanym olejem. Tortillę smaży się na złoty kolor z obu stron. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek