„Zero waste” w Twojej kuchni – wprowadzenie

Zero waste to bardzo modny w ostatnim czasie styl życia, który dotyczy minimalizmu w kuchni. Co oznacza w praktyce? Życie w zgodzie z założeniami stylu zero waste to dokładne planowanie tego, co będziemy jedli, aby w jak największym stopniu ograniczyć marnowanie jedzenia. Założenia te nie są bezpodstawne. W naszych domach notorycznie wyrzuca się jedzenie zarówno w formie produktów spożywczych, jak i przygotowanych z nich potraw. Tymczasem okazuje się, że wiele „resztek”, które trafiają do kosza,  powodzeniem można wykorzystać, przekształcając je w smaczne – i co ważne – oszczędne dania. Zero waste to nie tylko ukłon w stronę kształtowania społecznych nawyków, ale też trudnej sztuki oszczędzania. Dowiedzmy się czegoś więcej na ten temat.

Potrawy z resztek – czy to ma sens?

Nowy kształtujący się styl konsumpcyjny, jakim jest zero waste, nie wziął się znikąd. Jego powstanie to odpowiedź na wciąż rosnące, i to w zastraszającym tempie, ilości wyrzucanego jedzenia. Zjawisko to, jak się okazuje, wcale nie dotyczy wyłącznie osób bardzo zamożnych. Nie ma też – wbrew pierwotnym przypuszczeniom – wyłącznie przejściowego charakteru, związanego m.in. z okresem wzrostu sprzedaży z okazji świąt. Trzeba powiedzieć otwarcie – każdy z nas wyrzuca jedzenie, choć robi to w różny sposób i na różną skalę. Wiele osób robi to codziennie. Marnotrawienie żywności z pewnością jest problemem społecznym, gdyż wciąż nie brakuje obszarów na świecie, gdzie panuje głód. Jest też problemem ekonomicznym. Nie można się bowiem oszukiwać – wyrzucając jedzenie, marnujemy nasze pieniądze. Nie ulega więc wątpliwości, że potrzebna jest zmiana nawyków żywieniowych.

Dobrym sposobem na wprowadzenie do swojej kuchni zmian jest gotowanie z resztek. I choć może nie brzmi to zbyt apetycznie, tak naprawdę jest to bardzo pomysłowa metoda na oszczędzanie czasu, pieniędzy i energii. Na czym powinno ono polegać?

Z całą pewnością nie na przetwarzaniu nieświeżej żywności. Trzeba jasno zaznaczyć, że pod pojęciem resztek należy rozumieć pozostałości z gotowanych posiłków, w postaci np. mięsa z rosołu. Któż z nas nie zastanawiał się, co zrobić z mięsa z rosołu, aby się nie zmarnowało? Z pewnością nie każdy jednak znalazł na to pytanie praktyczne rozwiązanie, w rezultacie czego mięso po prostu trafiało do kosza. Tymczasem dosłownie w kilka chwil można z niego przygotować pyszną zapiekankę lub na przykład sałatkę. Taki obiad z resztek jest nie tylko smaczny, ale też szybki do przygotowania, idealnie wpisujący się w nasz ulubiony styl, jakim jest jedzenie na szybko.

Zamiast wyrzucać – gotuj

Aby resztki jedzenia można było ponownie wykorzystać, bardzo ważny jest umiejętny dobór składników, z których przygotowujemy potrawę. Jeżeli będziemy wybierać świeże produkty spożywcze, będziemy mogli je ponownie poddać obróbce termicznej bez obaw o to, że przestaną być przydatne do spożycia. Bardzo ważne jest również właściwe przechowywanie pozostałości potraw, które zmierzamy ponownie wykorzystać. Dla przykładu, potrawy z resztek wędlin można bezpiecznie przygotować wtedy, kiedy wędliny będą przechowywane od razu po zakupie w odpowiedniej temperaturze. Gotowane mięso, ziemniaki, warzywa czy inne potrawy powinny trafić do lodówki tuż po ostygnięciu. Najlepiej przechowywać je w szczelnych pojemnikach służących do tego celu. Dzięki temu zachowają swój smak i aromat na dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek