Nietolerancja glutenu – jak dostosować dietę?

Niezwykle popularna w ostatnim czasie dieta bezglutenowa przez wielu utożsamiana jest ze zwykłą modą. Sceptycy zarzucają jej, że nie ma ona żadnego wpływu na zdrowie człowieka, a jest wyłącznie najnowszym trendem żywieniowym. Tymczasem nietolerancja pokarmowa na gluten wywołuje szereg objawów, które – choć nie zawsze są z nią kojarzone – bardzo mocno oddziałują na samopoczucie i funkcjonowanie osób uczulonych na gluten. Dlatego, jeśli tylko pojawiają się przypuszczenia dotyczące ewentualnej alergii na ten składnik pokarmowy, warto jak najszybciej przeprowadzić badania, które pomogą ustalić faktyczną nietolerancję glutenu i wdrożyć odpowiednią dietę. Dowiedzmy się, jakie są jej najważniejsze założenia i jak ją prawidłowo stosować.

Nietolerancja glutenu – objawy i przyczyny alergii pokarmowej

Zanim przejdziemy do omawiania zasad diety wykluczającej gluten, warto słowem wstępu wyjaśnić, czym tak naprawdę jest nietolerancja glutenu i w jaki sposób się objawia.

Nietolerancja glutenu, czyli alergia na gluten, to rodzaj alergii pokarmowej. Reakcja uczuleniowa, podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju nietolerancji pokarmowej, pojawia się po spożyciu produktu zawierającego składnik uczulający – w tym wypadku gluten. Objawy nietolerancji glutenu dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego. Należą do nich m.in. bóle brzucha, nudności, powstawanie niedoborów pokarmowych pomimo stosowania zbilansowanej diety, a także często pojawiające się afty, wahania nastroju, wyraźne obniżenie samopoczucia. Ilość i stopień nasilenia symptomów alergii mogą być zróżnicowane i zmieniać swoje natężenie.
Nietolerancja na gluten to schorzenie autoimmunologiczne, za rozwój którego odpowiadają głównie uwarunkowania genetyczne. Jej potwierdzenie za pomocą wyników badań oznacza konieczność całkowitego wyeliminowania z diety produktów zawierających gluten i ścisłe przestrzeganie zasad diety bezglutenowej. Bagatelizowanie alergii na gluten prowadzi do niemal całkowitego zaniku kosmków jelitowych i tym samym zaburzeń w obrębie układu trawienia, skutkujących niejednokrotnie poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa, której wprowadzenie jest konieczne w przypadku wykrycia alergii pokarmowej na ten właśnie składnik, jest bardzo trudna. Wymaga bowiem całkowitej eliminacji produktów, w których znajdują się choćby niewielkie ilości alergenu. Tymczasem produkty bez glutenu, które są go naturalnie pozbawione, tworzą bardzo nieliczną grupę. Należą do nich m.in: owoce i warzywa, ryż biały i brązowy, soja, kukurydza, orzechy, soczewica, fasola, groch, mięso.

Gluten natomiast znajduje się w większości zbóż (pszenica, owies, żyto) oraz produktach, które je zawierają. Może występować także w produktach spożywczych, które z założenia nie powinny zawierać glutenu, a jednak pojawia się on w nich w postaci dodatków wykorzystywanych do ich produkcji. Przykładem mogą być chociażby konserwy mięsne i rybne, podroby, wędliny, wyroby garmażeryjne, a także jogurty i inne produkty mleczne, w tym również sery żółte i topione. Śladowe ilości glutenu mogą zawierać także słodycze, przyprawy, kawy i herbaty, niektóre napoje owocowe i warzywne, dania typu instant, lekarstwa oraz suplementy diety.

Produktów, które zawierają gluten w różnych ilościach jest naprawdę dużo. W jaki sposób zatem należy przestrzegać diety bezglutenowej, która przecież zakłada całkowitą eliminację uczulającego składnika? Jedyną szansą na powodzenie w przestrzeganiu założeń tej diety jest dokładne zapoznawanie się z etykietami artykułów spożywczych. Aby w jak największym stopniu wykluczyć możliwość przypadkowego spożycia glutenu, najlepiej wybierać produkty całkowicie wolne od niego, oznaczone na opakowaniu jako produkty bezglutenowe – idealna propozycją może być tu oferta firmy Chaque Jour Sans Gluten dostępna w marketach E.Leclerc. Dzięki temu zyskujemy pewność, że żaden z artykułów spożywczych nie będzie zawierał choć śladowych ilości glutenu, co jest szczególnie ważne w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek