Niedoceniane płynne złoto: sekrety oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek w polskiej kuchni wciąż jest niedoceniana. A szkoda, bo kryje w sobie całe mnóstwo zalet i jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla pozostałych tłuszczy wykorzystywanych do pieczenia, smażenia i gotowania. Dobroczynne właściwości oliwy z oliwek dla naszego zdrowia i wyglądu są wprost nieocenione. Pozyskiwana z naturalnych składników, stanowi prawdziwą skarbnicę wartościowych substancji, które powinny znaleźć stałe miejsce naszej w codziennej diecie. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat?

Jak powstaje oliwa z oliwek i co odróżnia ją od innych tłuszczy?

Oliwa z oliwek cieszy się dużym uznaniem wśród dietetyków, którzy zalecają jej spożywanie i doceniają pozytywny wpływ na zdrowie. Jak powstaje ten wyjątkowy rodzaj tłuszczu?

Tak jak wskazuje nazwa, oliwa z oliwek jest wyciskana z owoców drzewa oliwkowego. Oliwki, które dojrzewają w okresie jesieni, zostają w całości (wraz z pestkami) miażdżone, a następnie z tak powstałej miazgi wyciska się sok. W kolejnym etapie z otrzymanej substancji filtruje się wodę, dzięki czemu pozostaje czysta i w pełni naturalna oliwa z oliwek. Zróżnicowane odcienie oliwy z oliwek, które można zauważyć w sklepie, to zasługa różnych odmian oliwek, z których pozyskuje się produkt. Wpływ na jego ostateczny kolor ma także czas zbioru owoców drzewa oliwkowego. Te same czynniki wpływają na smak i aromat oliwy.

Oliwa z oliwek – właściwości

Pomimo tego, że oliwa z oliwek jest tłuszczem w czystej postaci, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale jednocześnie bardzo zdrowa. Dzieje się tak między innymi dlatego, że oliwa jako produkt pochodzenia roślinnego nie zawiera cholesterolu. Zamiast niego znajdują się w niej ważne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe, które niezwykle korzystnie wpływają na organizm człowieka, zapobiegając rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, obniżając stężenie złego cholesterolu we krwi i regulując ciśnienie tętnicze krwi.
Poza tym spożywanie oliwy zwiększa odporność układu oddechowego oraz wspomaga pracę układu pokarmowego i moczowego. Dodatkowo za sprawą obecności przeciwutleniaczy spowalnia namnażanie się wolnych rodników, opóźniając w ten sposób procesy starzenia. Nie bez przyczyny oliwa z oliwek jest polecana na zdrowe odchudzanie. Pomimo tego, że jest ona tłuszczem, przyspiesza tempo spalania kalorii, usprawniając proces trawienia i usuwając z organizmu nagromadzone toksyny. Dodatkowo niweluje uczucie głodu, co w trakcie walki o szczupłą sylwetkę jest bardzo istotne.

Zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni

Oliwa z oliwek do smażenia to zdecydowanie lepsza, i co najważniejsze zdrowsza opcja niż wykorzystanie innego rodzaju tłuszczy. Oliwa do smażenia to jednak nie jedyne zastosowanie tego wyjątkowego produktu. Można ją bowiem dodawać do zup, sosów, marynat i sałatek, dań duszonych, pieczonych i gotowanych. Za każdym razem sprawdzi się doskonale. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje oliwy z oliwek. Jak znaleźć właściwą? Dobra oliwa z oliwek powinna być w 100% naturalna, bez żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Taką oliwą najlepszej jakości jest np. oliwa z oliwek Wiodącej Marki. Należy pamiętać także, że opakowanie ma znaczenie. Dobrze, by oliwa była sprzedawana w ciemnej, szklanej butelce, co pozwoli ograniczyć jej kontakt ze światłem, a tym samym ocalić wartości odżywcze. Należy przechowywać ją w chłodnym i zacienionym miejscu. Oliwa, którą zamierzamy spożywać na surowo, na przykład jako dodatek do sałatek, powinna pochodzić z pierwszego tłoczenia. Do smażenia możemy użyć jej tańszego odpowiednika – oliwy rafinowanej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek