Sezon grillowy czas zacząć! Co wrzucić na ruszt tej wiosny?

Wieczory są coraz dłuższe, cieplejsze i zachęcają do urządzania przyjęć na świeżym powietrzu. A jak przyjęcie w ogrodzie, to pozycją obowiązkową w menu wydają się potrawy z grilla. Oczywiście kiełbaski i kaszanka są przysmakami znanymi i lubianymi, więc jeśli je podasz wszyscy z pewnością będą zachwyceni, jednak możesz postawić w kuchni na eksperymenty, które oczarują smakiem Twoich przyjaciół! Jak pysznie i oryginalnie rozpocząć nowy sezon grillowy? Podpowiadamy kilka prostych i niezawodnych przepisów.

Pierś z kurczaka w sosie sojowym

By mięso na grilla było aromatyczne i soczyste, warto wcześniej je zamarynować, zostawiając w lodówce przez całą noc przed planowanym grillowaniem. Zwykle stawiamy na klasyczne rozwiązania i zadowalamy się tradycyjną przyprawą grillową, którą posypuje się mięso tuż przed wrzuceniem na ruszt. Jeżeli jednak masz nieco więcej czasu przygotuj coś bardziej egzotycznego.
Będą Ci potrzebne:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku (posiekane drobniutko)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu

Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie płynne składniki. Następnie dodaj czosnek i zioła. Taka ilość marynaty wystarczy Ci, by natrzeć i przygotować dwie podwójne piersi z kurczaka (jeśli masz więcej mięsa, proporcjonalnie zwieksz ilość składników). Najlepiej pokrój piersi w mniejsze, cieńsze kawałki – wówczas szybciej będą doskonale upieczone.

Chrupiące skrzydełka miodowo-musztardowe

Choć miodowo-musztardowe skrzydełka to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o przysmaki z grilla, niewiele osób faktycznie je przyrządza. Szkoda – bo to bardzo proste, a efekty są zwykle widowiskowe. Do przyrządzenia kilograma skrzydełek potrzebne Ci będą:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • szczypta słodkiej mielonej papryki, kminu rzymskiego, curry i kurkumy

Wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty i natrzeć skrzydełka. By mięso przeszło smakiem przypraw, powinno pozostać zanurzone w nich na minimum 2 goziny.

Coś dla wegetarian: warzywa na grilla

Po dwóch propozycjach dla mięsożerców czas na wegetariańskie przepisy na grilla. Jeśli lubisz grillowane warzywa, warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię do grillowania na otwartym ogniu – przyrządzenie jarskich potraw będzie wówczas znacznie prostsze. W temacie warzyw z grilla siła tkwi w prostocie. Wystarczy odrobina przypraw i oliwy z oliwek, by przyrządzić prawdziwe arcydzieło. Na kolorową mieszankę warzywną z grilla przygotuj:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 paprykę żółtą
  • 1 paprykę zieloną
  • 1 bakłażana
  • 1 cukinię
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w dość duże kawałki. Włóż do dużej miski, obsyp przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i skrop oliwą. Wymieszaj dokładnie, by przyprawy dotarły do wszystkich kawałków warzyw. Jeśli masz patelnię do grillowania na otwartym ogniu, przełóż je tam, jeśli nie – możesz spokojnie przyrządzić warzywa z grilla na aluminiowej blaszce do grillowania. Opiecz je z każdej strony, co jakiś czas przewracając. Dobrze będą smakowały z dipem koperkowym lub sosem tzatziki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek