3 pyszne fit przekąski na majówkę

Wiosna w pełni: słońce przygrzewa, ptaszki śpiewają, cały świat tonie w zieloności… Aż żal marnować taką pogodę na siedzenie w domu, prawda? Radzimy natychmiast spakować kosz piknikowy i wyruszać na majówkę – zanim inni zajmą najlepsze, najbardziej zaciszne miejsca w pobliskim parku czy nad jeziorem. Co zabrać ze sobą na piknik? Oczywiście, możesz pójść na skróty i zadowolić się ciastkami i chipsami. My jednak mamy dla Ciebie znacznie zdrowsze rozwiązanie. Oto 3 pomysły na zdrowe przekąski piknikowe, które bez problemu przyrządzisz w domu!

Kokosowo-owsiane fit batoniki bez cukru

Jeśli chodzi o fit przekąski, batoniki zbożowe nie mają sobie równych – jednocześnie bowiem zaspokajają chęć na słodycze i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Możesz kupić batoniki sprawdzonej firmy lub zrobić je samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na przekąskę własnej roboty przygotuj:

  • 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 3 łyżki miodu bez cukru
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • po 3 łyżki suszonej żurawiny i daktyli (posiekanych)
  • płatki migdałowe

Wykonanie batoników jest bajecznie proste. Na początku rozpuść olej kokosowy i dokładnie wymieszaj go z miodem. Do tak powstałej kleistej cieczy wrzuć wszystkie pozostałe składniki i mieszaj – tak, aby udało się je równomiernie rozprowadzić. Do wyłożonej papierem formy do pieczenia przełóż całą masę i wyrównaj jej poziom. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż całość ostygnie, i pokrój na mniejsze kawałki.

Lekka sałatka z kuskusem

Na pikniku doskonale sprawdzą się też sałatki – możesz spakować je w słoik lub do pojemnika na żywność. Sałatkę z kuskusem, którą proponujemy, przyrządzisz w mgnieniu oka. Będą Ci potrzebne:

  • 100 g kaszy kuskus
  • pierś z kurczaka
  • ogórek
  • pomidor
  • czerwoną paprykę
  • szczypiorek
  • rozmaryn
  • łyżkę jogurtu greckiego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Kaszę kuskus przygotuj według wskazówek na opakowaniu (zazwyczaj należy zalać ją wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez około 5 minut). Pierś z kurczaka pokrój drobno i podsmaż z rozmarynem na odrobinie oliwy z oliwek. Ogórek, pomidor i paprykę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj wszystkie składniki z odrobiną jogurtu greckiego i dopraw do smaku. Pycha!

Pełnoziarnista tarta z kurczakiem

Jeśli masz trochę więcej czasu na przygotowanie fit przekąski na piknik, możesz pokusić się o upieczenie pełnoziarnistej tarty.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i ziół prowansalskich

Składniki na farsz:

  • czerwona papryka
  • pierś z kurczaka
  • pół czerwonej cebuli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 100 g chudego twarogu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, oregano

Zagnieć ciasto i rozwałkuj je. Następnie wyłóż nim formę na tartę i dokładnie ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Pokrój kurczaka w drobne kawałki, obsyp solą, pieprzem i oregano, a następnie podsmaż na oleju. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a potem ułóż je na podpieczonym spodzie razem z kurczakiem. Zalej wszystko jajkami wymieszanymi z twarogiem i przyprawami. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych. Piecz 20 minut w temperaturze 170 st. C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek