Bądź bio! Dlaczego warto sięgać po żywność organiczną?

Żywność ekologiczna chyba jeszcze nigdy nie cieszyła się tak dużą popularnością, jak ma to miejsce w ostatnim czasie. Zdrowa żywność pojawiła się na półkach większości sklepów, także tych, w asortymencie których na próżno było dotąd jej szukać. Skąd taka nagła zmiana? Nie ulega wątpliwości, że aktualnie produkty ekologiczne po prostu są modne i stąd tak duże nimi zainteresowanie. Warto jednak zaznaczyć, że ta moda ma wyjątkowo pozytywny aspekt. Zdecydowanie zwiększa bowiem świadomość konsumentów, którzy coraz baczniej zaczynają się przyglądać temu, co kupują i skąd pochodzą wybierane przez nich produkty. Nie pozostaje nic innego, jak tylko cieszyć się z tych najnowszych trendów, bo w niezwykle pozytywny sposób wpływają one na nasze zdrowie i samopoczucie!

Dlaczego warto wybierać żywność bio?

Organiczna żywność obecnie stała się wyznacznikiem dbałości o siebie i jest w pełni utożsamiana z prowadzeniem zdrowego stylu życia. Po zdrowe produkty sięgają przede wszystkim ludzie młodzi, ale nie tylko. Także u dojrzałych konsumentów można zauważyć zmieniające się nawyki zakupowe. Starsze osoby równie bacznie śledzą etykiety produktów spożywczych i nie boją się pytać o źródło ich pochodzenia. Przyznać trzeba, że aktualna moda bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie, a przez to także na samopoczucie.

Zdrowe organiczne produkty to szansa na obniżenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, niektórych chorób nowotworowych oraz na przedłużenie dobrej kondycji organizmu i opóźnienie procesów starzenia się. Zdrowa żywność ekologiczna coraz częściej pojawia się na półkach w dużych hipermarketach, a nie – jak dotychczas – wyłącznie w niewielkich osiedlowych sklepikach lub pojedynczych punktach na terenie całego miasta. I bardzo dobrze, ponieważ bio żywność to szansa na poprawę jakości życia oraz możliwość cieszenia się dobrą kondycją umysłową i fizyczną do późnej starości.

Bio produkty – czym różnią się od tradycyjnych?

Produkty bio, lub inaczej eko produkty, od tradycyjnych różni przede wszystkim źródło pochodzenia. O ile te pierwsze pochodzą z upraw i hodowli ekologicznych, w pełni pozbawionych sztucznych nawozów, szczepionek, antybiotyków, polepszaczy smaku i całego szeregu innych chemicznych substancji, które oprócz tego, że przyspieszają wzrost i rozwój roślin oraz zwierząt, bardzo skutecznie zatruwają nasz organizm, o tyle w przypadku tych drugich źródło pochodzenia bywa zupełnie odmienne.

Produkty eko są więc zdecydowanie bezpieczniejsze dla zdrowia człowieka. Zazwyczaj zawierają też znacznie więcej witamin i składników mineralnych. Ekologiczne jedzenie jest też naprawdę bardzo smaczne, a to za sprawą braku chemicznych konserwantów i innych składników, które niejednokrotnie zmieniają smak i aromat świeżych produktów spożywczych, niekoniecznie na lepsze…

Gdzie kupować eko jedzenie i jak wybrać najlepsze produkty?

Bio produkty aktualnie w swojej ofercie posiadają dobre sieci handlowe. Żeby je nabyć, wystarczy więc odwiedzić taki sklep z żywnością i odnaleźć w nim półkę poświęconą żywności ekologicznej. Sam wybór produktów nie jest już taki prosty. Coraz większa obfitość produktów ekologicznych z oznaczeniem bio sprawi, że możemy mieć niemały kłopot, na co się zdecydować. Podczas zakupów starajmy się więc dokładnie czytać etykiety. Wybierajmy produkty świeże, o doskonałej jakości. Idealnym  przykładem są produkty Bio Village dostępne w marketach E.Leclerc – zawsze świeże, pyszne i zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek