Smaki świata: jakie wędliny jada się w różnych zakątkach Europy?

Bez wątpienia wędliny stanowią istotny element naszej diety. Spożywane w rozsądnych ilościach, dobrej jakości, są cennym źródłem białka i energii, którego nie powinno zabraknąć z zbilansowanym jadłospisie. Wędliny je się na całym świecie. W każdym jego zakątku jednak ich wygląd, smak i sposób produkcji znacząco się od siebie różnią. Dziś pod lupę bierzemy wędliny, które zdominowały kraje Europy. Spróbujmy dowiedzieć się, jakim ich rodzajem zajadają się Włosi, Francuzi i inni mieszkańcy krajów Europejskich.

Szynka parmeńska, czyli kuchnia włoska bez tajemnic

Szynka parmeńska, a dokładniej Prosciutto di Parma, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów kuchni włoskiej, nieodzownie łączony z jej tradycją i charakterystycznym smakiem. To rodzaj szynki długo dojrzewającej, w produkcji której wykorzystuje się wyłącznie mięso naturalne i sól. Sam proces dojrzewania wędlin trwa 12 miesięcy. Suszone w ten sposób mięso nabiera wyjątkowo subtelnego i niezwykle delikatnego smaku, dlatego szynkę parmeńską najlepiej kosztować pokrojoną w bardzo cienkie plastry.

Innym włoskim przysmakiem jest mortadela. Do jej produkcji wykorzystuje się drobno zmieloną wieprzowinę z dodatkiem ziaren pieprzu oraz orzeszków pistacjowych. Podaje się ją cienko pokrojoną z dodatkiem pieczywa.
Nie sposób nie wspomnieć o bardzo popularnym także w naszym kraju salami. Ten włoski przysmak o charakterystycznym smaku i wyrazistym kolorze doczekał się swoich odpowiedników produkowanych w wielu krajach. Dzięki temu można rozsmakować się w różnych wersjach salami produkowanego z różnymi dodatkami, np. salami z pieprzem.

Kuchnia hiszpańska – niepowtarzalny smak chorizo

Potrawy hiszpańskie są bardzo wyraziste w swoim smaku. Podobnie jest z wędlinami. Kiełbasa chorizo, będąca najpopularniejszym ich rodzajem, produkowana jest z wieprzowiny z dodatkiem słodkiej czerwonej papryki. Kupić ją można w dwóch wersjach: suszonej i surowej. Ze względu na swój wyrazisty smak często wykorzystywana jest w kuchni w formie dodatków do różnych dań, świetnie wzbogacając swoją obecnością szczególnie dania mięsne, jednogarnkowe. Może być także dodatkiem do sałatek, sosów, a nawet jajecznicy. Aby poznać jej smak, wcale nie trzeba odwiedzać gorącej Hiszpanii. Kiełbasę chorizo można bowiem zakupić w niektórych polskich sklepach, np. w sieci marketów E.Leclerc.

Pomysł na oryginalne danie hiszpańskie? Kanapki z salchichon, czyli dojrzewającą hiszpańską kiełbasą pokrytą charakterystycznym białym nalotem. Ten rodzaj wędliny powstaje z mięsa wieprzowego z dodatkiem różnych przypraw: pieprzu, gałki muszkatołowej, goździków lub oregano. Za sprawą białego nalotu, powstającego na kiełbasie w trakcie jej dojrzewania, wędlina nabiera oryginalnego aromatu.

Kuchnia niemiecka, czyli moc inspiracji z całego świata

Pomysły na wędliny, którymi zajadają się nasi sąsiedzi, w dużej mierze zaczerpnięte są z produktów pochodzących z innych europejskich krajów. Przykładem jest chociażby włoskie salami, które doczekało się także niemieckiego odpowiednika. Poza nim w kuchni niemieckiej królują także szynki długo dojrzewające, będące ukłonem w stronę Włoch i Hiszpanii. Oprócz nich w niemieckiej kuchni dominują różnego rodzaju wędzone kiełbasy, które spożywane są samodzielnie lub z dodatkiem chleba. Wykorzystywane są również w formie dodatków do dań mięsnych. Podobnie jak w innych europejskich krajach, przebywając w Niemczech, spróbować można różnych wariantów znanych na całym świecie wędlin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek